Symptomen ontstoken oog

Last van een geïrriteerd oog? Voel je jeuk, en zien je ogen rood? Dan mag je er zo goed als zeker van zijn dat je te maken hebt met een oogontsteking. Soms kan het zijn dat het zicht verminderd door deze aandoening, maar dat gaat vanzelf weer over. Om toch zeker te zijn, zijn er nog enkele symptomen aan een ontstoken oog verbonden.

De oogpijn is vanzelfsprekend, en het beperkte zicht hebben we reeds besproken. Het kan echter ook zijn dat het oog plakkerig aanvoelt, waardoor het moeilijker wordt om met de ogen te knipperen. Er kan etter in de ooghoeken voorkomen, meestal ‘s ochtends. Daarbovenop kan de oorzaak natuurlijk bij een virus of bacterie liggen, waardoor de weerstand verzwakt. Vandaar gaat een oogontsteking soms wel eens gepaard met koorts, een verkoudheid of griep. De symptomen van oogontsteking zijn verschillend, omdat er diverse soorten oogontsteking bekend zijn. Lees over de verschillende soorten oogontsteking met de daarbij behorende oorzaak, symptomen en behandelingen.

Soorten oogontsteking

Er zijn verschillende soort oogontstekingen, namelijk bindvliesontsteking, hoornvliesontsteking, ooglidontsteking en uveitis. De symptomen en behandeling zijn afhankelijk van de aandoening. Ook het effect en de nasleep zijn hiervan afhankelijk.

De aandoening hoornvliesontsteking kenmerkt zich middels drie verschillende soorten aandoeningen. Het kan bij een hoornvliesontsteking namelijk gaan om fotokeratitis, Keratitis Bullosa of Herpes Simplex Keratitis. Dit zijn drie verschillende ontstekingen aan het hoornvlies, die anders behandelt dienen te worden. Zo komt Uveitis meer voor bij oudere en is fotokeratitis veelal een aandoening die vanzelf weer over gaat. Fotokeratitis is vooral bekend als lasoog of sneeuwblindheid. Deze aandoeningen komt veel voor bij lassers en mensen die op wintersport zijn geweest en daarbij onvoldoende bescherming voor de ogen hebben gebruikt.

Voor meer informatie over de verschillende soorten oogontstekingen kun je terecht in de menubalk. Bij twijfel is het raadzaam altijd een arts of apotheker te informeren.

Kans op een ontstoken oog

Mensen die in stoffige ruimtes werken of leven hebben een grotere kans op het krijgen van een ontstoken oog. Ook pubers, ofwel adolescenten, met de ziekte van Pfeiffer lopen een verhoogde kans op het krijgen van een ontstoken oog. Een oogontsteking is eenvoudig te herkennen aan een aantal symptomen. Het is raadzaam om bij een ontstoken oog direct naar een huisarts te gaan, maar je kunt zelf wel een aantal dingen doen om de oogontsteking symptomen te verlichten.

Wat te doe bij een ontstoken oog?

Het kan gaan om een ernstige oogaandoening, waardoor het raadzaam is om bij een ontstoken oog langs de huisarts te gaan. In veel gevallen zal de aandoening meevallen, maar aangezien de kans bestaat dat het om een ernstige oogaandoening gaat is het raadzaam langs te gaan bij de huisarts. Indien een oogontsteking acuut optreedt kun je aantal dingen doen om de pijn te verlichten en het herstelproces te versnellen, namelijk:

- De ogen beschermen tegen zonlicht met behulp van een zonnebril of pet
- Paracetamol innemen. Dit vermindert niet alleen de pijn, maar werkt ook koorts verlagend.
- Veel water drinken. Dit helpt afvalstoffen uit het lichaam te krijgen en zorgt voor verlichting van de mogelijk aanwezige koorts.
- De oog dicht houden. Dit verlicht veelal de pijn en beschermt daarnaast het oog tegen het zonlicht.

Ga bij een oogontsteking altijd langs de huisarts, want een ontstoken oog kan leiden tot ernstigere aandoeningen. De arts kan je vervolgens medicijnen (zoals antibiotica ontstekingsremmers of pijnstillers) voorschrijven of kan de arts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Dit laatste komt overigens zelden voor.