Oogontsteking behandeling

Onder normale omstandigheden is een oogontsteking echt geen kwaadaardige aandoening. Het kan irritant zijn, je kan er last van hebben maar daar blijft het ook bij. Normaal herstelt een ontstoken oog automatisch binnen de vijf dagen. 60% van alle patiënten genezen zonder enige oogontsteking behandeling.

Het kan echter wel helpen om antibiotica in te nemen. Dit versnelt het herstelproces en kan na drie dagen al resultaat opleveren. Indien een oogontsteking blijft aanhouden, is het aangeraden een oogarts te contacteren. Start niet zomaar met een oogontsteking behandeling, maar overleg met de arts.

Virale infectie

Het komt wel eens voor dat wat op een oogontsteking lijkt net iets verder gaat. We spreken dan van een virale infectie, die zorgen voor vorming van slijm en waterige afscheiding. De oorzaak hiervan ligt vrijwel altijd aan een virus, en dan hebben antibiotica helaas geen effect. Vaak gaat de aandoening dan gepaard met een rauw keel en loopneus. De verschijnselen komen een drietal weken voor en er worden ontstekingsremmende middelen voorgeschreven, die vervolgens in het oog moeten worden gedruppeld

Een ander fenomeen is natuurlijk irritatie aan het oog. Dit komt bij de meesten voor door in aanraking te komen met zeer fijne deeltjes met onvoldoende ventilatie. Denk aan rook, ooghaartjes of chloor uit het zwembad. Dit is niet erg. Wanneer het oog is uitgedroogd, en we spreken van een droog oog, kan een oogarts kunsttranen voorschrijven. Er zijn tal van middeltjes, maar enkel een bevoegd dokter kan een deftige analyse maken en de juiste producten voorschrijven. Geloof dus niet te snel advertenties en webshops die beweren voor alle kwaaltjes een oplossing te kunnen bieden.

Naar de oogarts

Wanneer de aandoening voortkomt uit een allergie, moet de allergie behandeld worden en niet direct het oog. Een bekende allergie die ook de ogen aantast is hooikoorts. Ook graspollen zorgen hier voor. Er kunnen middeltjes worden gebruikt om de pijn en irritatie te verminderen, maar enkel en alleen door bijvoorbeeld medicatie tegen hooikoorts te gebruiken kan een oplossing gevonden worden. Een huisarts kan hier zeker en vast te hulp schieten.

Heel zeldzaam zijn verlittekende oogaandoeningen. Deze komen weliswaar zelden voor, maar wanneer je er last van hebt kan het zeer vervelend zijn. Er is dan een probleem bij het slijmvlies, waardoor er irritaties kunnen optreden. Meestal komt het voor bij ouderen. Het syndroom van Stevens-Johnsons is een ernstige maar zeer zeldzame aandoening die de huid en slijmvliezen aantast. Ook dit kan beginnen met een ontstoken oog, maar vrees vooral niet het ergste.

De beste tip voor iedereen die last heeft van het oog is om enkele dagen af te wachten. Meestal gaan de klachten vanzelf weg en herstelt het oog automatisch. Blijft het irritante gevoel langer dan vijf dagen aanhouden, dan is het best om een oogarts te contacteren. Zij zijn gespecialiseerd in hun vak en kunnen direct zien hoe ernstig de feiten zijn. Ook al gaat het om een simpele infectie, toch is een juiste behandeling voor een orgaan als het oog van essentieel belang. Neem dus geen risico’s!