Ooglidontsteking

Bij een ooglidontsteking zijn de kliertjes van Meibom ontstoken. Klieren van Meibom, ofwel glandulae tarsales, zijn klieren aan de bindvlieszijde van de ooglidrand en bevinden zich in de ooglidrand. Langs de bovenste ooglidrand zijn ongeveer vijftig van deze klieren gelegen, aan de onderste ooglid-rand ongeveer 25. Een ooglidontsteking gaat veelal gepaard met irritatie, roodheid en jeuk en is er veelal in de ochtend meer sprake van schilfers en roodheid. Vrijwel altijd is een ooglidontsteking een chronisch probleem en wordt om die reden dan ook wel Meibomklierdysfunctie genoemd. Een ooglidontsteking kan zowel op oudere leeftijd als op jonge leeftijd ontstaan.

Oorzaak

Indien er overmatig lipiden, ofwel vet, geproduceerd wordt door de klieren van Meibom blijft dit vet aan de oogharen kleven. Dit vet wordt vervolgens omgezet in zuur, waardoor de ooglidranden geïrriteerd raken. Veelal ontstaat bij een ooglidontsteking ook een vorm van eczeem, namelijk eczema seborrhoicum, waarbij de huid droog, schilferig of vet kan zijn. Een ontstoken ooglid en eczema seborrhoicum komt soms afwisselend voor. Indien bacteriën de overhand krijgen, bacteriën die normaliter geen afwijkingen veroorzaken, kunnen deze bacteriën een ontsteking veroorzaken.

Veel voorkomende symptomen bij een ooglidontsteking zijn een branderig gevoel, pijn en rode oogleden. Ook jeuk en tranende ogen zijn veel voorkomende symptomen van een ooglidontsteking. Het kan voorkomen dat het oog geïnfecteerd raakt door complicaties. In enkele gevallen komt aantasting van het hoornvlies door zweervorming voor.

Behandeling

Bij een ooglidontsteking is het noodzakelijk om de haren op de oogleden goed te reinigen met wattentipjes. Het wordt aanbevolen tweemaal daags de haren op de oogleden te reinigen. Belangrijk is om allereerst de klieren van Meibom en oogharen te weken met warme kompressen. Verwarm de kompressen tot de temperatuur dat de huid van de oogleden het net aankunnen, maar pas op voor brandwonden. Vervolgens kunnen de wimpers gereinigd worden met wattentips en antibioticazalf. Veelal wordt de poetskuur van warme kompressen in combinatie met antibiotica twee weken lang voorgeschreven.

Na de poetskuur wordt het aanbevolen de oogleden 2 keer per dag te reinigen, om een herhaling van een ontsteking te voorkomen. Middels een onder de kraan natgemaakt wattentipje kunt u de korstjes en schilfers weken, waarna u met een droog wattentipje de korsten en schilfers verwijderd. Daarnaast zijn er ook verschillende schoonmaakmethodes in de apotheek te vinden. Om de klachten van prikkende, tranende en jeukende oogleden te verminderen kunnen ook kunsttranen voorgeschreven worden. Veelal moet u in het begin zes tot acht druppels per dag met kunsttranen in het oog druppelen, maar bij een chronische aandoening is dit minder vaak per dag.