Ontstoken oog baby

Bij pasgeboren baby’s komen ontstoken oogjes vaak voor. Het worden ook wel ‘prutoogjes’ genoemd. Je merkt dit aan het vuil wat uit het oogje van de baby komt. Dit is een ontsteking in de traanbuisjes. Tranen worden aangemaakt door de traanklier onder het bovenooglid. Het oog word schoon gespoeld door de tranen. Hierdoor droogt het oog niet uit. Door middel van twee traanpunten worden de tranen weer opgenomen. Hierna worden ze afgevoerd via de traankanaaltjes naar de traanzak. Vervolgens wordt de traan vanuit de traanzak verder afgevoerd naar de neus, dit gaat via het traanbuisje.

Als bij baby’s direct na de geboorte of kort erna tranende of vieze oogjes voor komen, is het traanbuisje meestal nog afgesloten door een dun vliesje. De tranen die normaal naar de neus worden afgevoerd kunnen dan niet door het traanbuisje heen. Meestal is dit het geval bij een oog maar er zijn uitzonderingen waarbij beide oogjes ontstoken zijn.

Schoonmaken

Het beste kun je het ontstoken oog schoonmaken met een schoon watje of doekje en gekookt water. Zorg dat je altijd een schoon watje of doekje gebruikt om verdere verspreiding van de ontsteking te voorkomen. Strijk voorzichtig van buiten naar binnen over het ontstoken oog. Door de traanzak (net naast de binnenste ooghoek) richting de neus te masseren met de pink van je hand zou het opengaan van het traanbuisje moeten versnellen.

Verkoudheid

Als een baby een aantal dagen tranende en/of vieze oogjes heeft komt dit waarschijnlijk voort uit een verkoudheid. Bij een verkoudheid ontstaat er namelijk een zwelling van het neusslijmvlies, hierbij treed dan een tijdelijke verstopping van het traanafvoersysteem op. Dit komt omdat het traanafvoersysteem bij baby’s nog erg nauw is. Als de verkoudheid eenmaal genezen is, zal het traanafvoersysteem weer gewoon openen. Er hoeft hierbij dan ook geen actie ondernomen te worden.