Keratitis Bullosa

Keratitis Bullosa wordt ook wel blaartrekkende hoornvliesontsteking genoemd. Bij een blaartrekkende hoornvliesontsteking, ofwel Keratitis Bullosa, ontstaan er blaren op het hoornvlies. Met name bij ouderen komt deze hoornvliesontsteking wel eens voor na een oogoperatie, zoals een oogoperatie bij grijze staar. Deze operatie wordt ook wel cataract genoemd.

Door het opzetten van het hoornvlies ontstaan met vocht gevulde blaren op het oppervlak. Als deze breken, is dat pijnlijk en geeft dat vaak het gevoel alsof er een vreemd voorwerp in het oog zit en wordt het gezichtsvermogen verminderd.

Symptomen

Bij Keratitis Bullosa ontstaan op het hoornvlies kleine blaren die zijn gevuld met oogvocht. Indien deze blaren open gaan ontstaat er een pijnlijk gevoel in de ogen en voelt het alsof er continu iets in uw oog zit. Daarnaast zorgen de open gebroken blaren voor een vermindert zicht. De diagnose wordt gesteld op basis van de eerder genoemde symptomen aan het oppervlak van het hoornvlies. Met behulp van een echografische meting van de dikte van het hoornvlies, ofwel pachymetrie, kan de diagnose worden bevestigd.

Behandeling

Keratitis bullosa, of blaarvormende hoornvliesontsteking, wordt behandeld door de hoeveelheid vocht in het hoornvlies te verminderen. Dit kan met behulp van zoute oogdruppels. In enkele gevallen kan het ongemak met zachte contactlenzen worden verlicht.

Indien het gezichtsvermogen onvoldoende is voor dagelijkse activiteiten of het ongemak aanzienlijk is, wordt in enkele gevallen een hoornvliestransplantatie uitgevoerd.