Hoornvliesontsteking

De medische term voor hoornvliesontsteking is Keratitis. Een hoornvliesontsteking is veelal te herkennen aan een rood gekleurd slijmvlies. De buitenste en doorzichtige laag van het oog is het hoornvlies en wordt ook wel cornea genoemd. Het hoornvlies bestaat uit diverse lagen en is 0,5 millimeter dik en door het hoornvlies valt het licht in de ogen. De collageen laag is één van de lagen van het hoornvlies en beschermt het oog tegen mogelijke infecties van buitenaf. Ook het endotheel is een belangrijke laag in het hoornvlies en deze laag zorgt ervoor dat het hoornvlies continu wordt voorzien van oogvocht. Het endotheel is een eencellige laag en tevens doorzichtig. Indien het endotheel is beschadigd, is het oog vatbaarder voor oogziektes.

Varianten

Er zijn drie soorten hoornvliesontstekingen, namelijk Fotokeratitis, Keratitis Bullosa en Herpes-Simplex-Keratitis.

Fotokeratitis

Fotokeratitis wordt ook wel een lasoog of sneeuwblindheid genoemd en is een hoornvliesontsteking door blootstelling van het oog aan ultraviolet straling, ofwel Uv-straling. Uv-straling beschadigt het epitheel, ofwel de buitenste laag van het hoornvlies.

Keratitis Bullosa

Keratitis Bullosa wordt ook wel blaartrekkende hoornvliesontsteking genoemd. Bij een blaartrekkende hoornvliesontsteking, ofwel Keratitis Bullosa, ontstaan er blaren op het hoornvlies. Lees verder.

Herpes Simplex Keratitis

Herpes Simplex Keratitis wordt ook wel een herpes infectie genoemd en is het gevolg van opgezwollen hoornvlies. De ontstekingsvorm herpes infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en kan diverse oorzaken hebben. Lees verder.