Herpes Simplex Keratitis

Herpes Simplex Keratitis wordt ook wel een herpes infectie genoemd en is het gevolg van opgezwollen hoornvlies. De ontstekingsvorm herpes infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en kan diverse oorzaken hebben. Herpes simplex keratitis kan ontstaan door:

- Ooglasering. Doordat het hoornvlies tijdelijk wordt blootgesteld.
- Corneale Cross-Linking, ofwel een hoornvliesbehandeling.
- Enkele oogdruppels of ooginjecties.

Veelal leidt de infectie in eerste instantie slechts tot geringe veranderingen van het hoornvlies en verdwijnt deze vanzelf. Soms komt de infectie terug en worden de symptomen van Herpes Simplex Keratitis heviger.

Wanneer de infectie later terugkeert, kan er schade aan het hoornvliesoppervlak worden aangericht. Hierdoor kan het hoornvlies ernstig gaan zweren, permanente littekens vertonen en/of ongevoelig worden voor aanraking. De herpes infectie aan het hoornvlies kan ook groei van bloedvaten op het hoornvlies veroorzaken en soms tot een aanzienlijke aantasting van het gezichtsvermogen leiden.

Symptomen

Symptomen van Herpes-Simplex-Keratitis zijn tranende, pijnlijke en rode ogen en zijn de ogen net als bij Fotokeratitis overgevoelig voor licht. In enkele gevallen wordt de infectie ernstiger en zet het hoornvlies op, waardoor het zicht wazig wordt.

Om een Herpes-Simplex-Infectie vast te stellen, onderzoekt de arts het oog met een spleetlamp en in sommige gevallen neemt de arts een monster van het geïnfecteerde gebied om te onderzoeken om welk virus het gaat. Dit doet de huisarts of oogarts op basis van een viruskweek.

Behandeling

Bezoek bij Herpes-Simplex-Keratitis, ofwel een herpes infectie aan het hoornvlies, direct een arts. De arts kan een antiviraal middel voorschrijven, zoals trifluridineoogdruppels of vidarabinezalf. Het antivirale middel aciclovir (Zovirax of Previum) kan oraal worden ingenomen, ook prednisolon kan worden voorgeschreven.

De behandeling moet zo snel mogelijk worden gestart. Om de genezing te bevorderen, kan het ook nodig zijn dat de oogarts het hoornvlies, nadat het oog is verdoofd, voorzichtig schoonmaakt met een wattenstaafje om de geïnfecteerde en beschadigde cellen te verwijderen. Omdat een herpesinfectie een tegengestelde werking heeft op genezing, wordt het gebruik van antibiotica afgeraden. Daarnaast lopen mensen met contactlenzen het grootste risico bij Herpes-Simplex-Keratitis op permanente beschadiging van het hoornvlies.