Fotokeratitis

Fotokeratitis wordt ook wel een lasoog of sneeuwblindheid genoemd en is een hoornvliesontsteking door blootstelling van het oog aan ultraviolet straling, ofwel Uv-straling. Uv-straling beschadigt het epitheel, ofwel de buitenste laag van het hoornvlies.

Fotokeratitis kunt u oplopen door bijvoorbeeld zonder oogbescherming te lang in de zon te zitten. Fotokeratitis dat ook wel sneeuwblindheid wordt genoemd komt ook veel bij wintersporters voor. Sneeuw spiegelt het zonlicht, waardoor het zonlicht zo fel is dat u zonder oogbescherming of voldoende oogbescherming kans loopt om verblind te raken. Daarnaast lopen lassers grotere kans op fotokeratitis indien zij zonder oogbescherming lassen. Om die reden wordt fotokeratitis ook wel lasoog genoemd.

Symptomen Fotokeratitis

Symptomen van Fotokeratitis, een lasoog of sneeuwblindheid zijn overgevoeligheid voor licht en pijnlijke ogen. Met name knipperen met de ogen is gevoelig, waardoor u liever de ogen gesloten houdt. Ook is een veel voorkomende klacht dat het oogwit enigszins rood is. De roodheid van het oogwit bij Fotokeratitis ontstaat door een verwijding van de vaten in het hoornvlies.

Behandeling

Fotokeratitis is vrijwel niet te behandelen en geneest veelal vanzelf binnen 48 uur. Het is wel mogelijk de pijn te verzachten middels paracetamol of de pijn te verdoven middels oogdruppels. Oogdruppels hebben echter een averechts effect op de snelheid van genezing indien oogdruppels meer dan één keer worden gebruikt.

Een andere goede manier om de pijn te verzachten is om het zonlicht te vermijden. Ook kunt u een vochtige doek over de ogen leggen om de pijn te verlichten.