Bindvliesontsteking

De medische term voor bindvliesontsteking van het oog is conjunctivitis en is bij een rood oog de meest voorkomende oorzaak. Bij bindvliesontsteking van het oog wordt het oogwit bedekt door dunne laag slijmvlies dat ook wel conjunctiva wordt genoemd. Conjunctiva bevat dunne en fijne bloedvaatjes, dat uitzet bij irritatie en een rood oog veroorzaakt.

Bindvliesontsteking wordt veelal veroorzaakt door een bacterie of virus. Daarnaast kunnen ook irriterende stoffen, een allergie of het droge ogen syndroom de oorzaak zijn van rode ogen.

Conjunctivitis

Conjunctivitis wordt veroorzaakt door een bacterie veroorzaakt veelal geel tot groene afscheiding, pus, in de ogen. Over het algemeen zijn virussen de oorzaak van een rood oog, dat veelal gepaard gaat met een loopneus of een droge keel. Deze verschijnselen komen ook voor bij griep of verkoudheid en de symptomen duren meestal één tot twee weken.

Conjunctivitis veroorzaakt:

- Door virussen een waterige en slijmvormige afscheiding.
- Door een allergie veelal matig tot hevige roodheid, waterige afscheiding en jeuk.
- Door het droge ogen syndroom veelal rode en pijnlijke slijmvliezen, tranende ogen en lichtschuwheid.
- Door irriterende stoffen veelal waterige afscheiding met een rood oog tot gevolg.

Diagnose

Een huisarts of oogarts kan middels onderzoek onderscheid maken tussen de diverse oorzaken van bindvliesontsteking, ofwel conjunctivitis. Ook kan het noodzakelijk zijn om een kweek te nemen van de afscheiding uit het oog. Dit kan de oogarts of huisarts doen door voorzichtig met een wattenstaafje langs het oogslijmvlies te strijken. Op deze wijze kan vastgesteld worden welk virus of bacterie bestreden dient te worden.